Rozwijanie kompetencji rodzicielskich w kontekście wsparcia dzieci z neofobią żywieniową - Sobolewska-Popko, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2023)
Jedzenie wydaje się umiejętnością kształtowaną w sposób naturalny. Jednak u niektórych dzieci mogą występować pewne trudności w tym zakresie. Wyzwania w sferze jedzenia dotykają wszystkich sfer rozwoju dziecka, wpływają także na kompetencje społeczne. W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące kompetencji rodziców, rozumianych jako wiedza, umiejętności radzenia sobie w sytuacjach trudnych, w tym przypadku związanych z wybiórczym jedzeniem dzieci. Żyjemy w kulturze przesytu i shoppingu. Otoczenie dziecka często jest przebodźcowane, co może utrudniać nabywanie przez nie umiejętności, także w zakresie jedzenia. Słowa kluczowe: kompetencje rodzicielskie, neofobia żywieniowa, wsparcie