AKTYWIZACJA ZAWODOWA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH W MODELU ZATRUDNIENIA WSPOMAGANEGO - OLESZCZAK, EWA (Forum Pedagogiczne, 2016)
Osoby niepełnosprawne tworzą obecnie w Polsce dość dużą grupę społeczną. Jednym z jej głównych problemów jest zatrudnienie. Oczywiście nie można zastosować tej idei wobec wszystkich osób niepełnosprawnych, jednakże propozycja elastycznego, a zarazem bezpiecznego rynku pracy może znaleźć wśród nich liczną rzeszę zwolenni- ków. Podjęcie tego tematu jest istotne, gdyż dotychczasowe warunki ekonomiczne osób niepełnosprawnych świadczą o ubóstwie, co niewątpliwie wpływa na nie negatywnie. Efektem takiego stanu rzeczy jest konieczność szukania nowych rozwiązań. Aktywizacja zawodowa niepełnosprawnych poprzez model zatrudnienia wspomaganego jest skuteczna dla licznej grupy takich osób.