THE ACTIVITIES OF THE CATHOLIC CHURCH REGARDING THE EXISTENCE OF BABY HATCHES AS PLACES OF CHILD CARE - Krajewska, Beata (Forum Pedagogiczne, 2023)
Wszelkie działania wobec dziecka powinna przenikać odpowiedzialność rodziców, troska o dobro dziecka, o jak najlepsze zaspokojenie jego potrzeb, o jakość opieki. Powinno to być elementem naturalnego środowiska wychowawczego jakim jest rodzina, ale także innych miejsc opieki nad dzieckiem, które mają na czas jakiś zastąpić rodziców w procesie wychowania, bądź ratują życie i zdrowie dziecka, otwierając możliwość jak najlepszej pieczy zastępczej. Chodzi więc o tworzenie i istnienie miejsc opieki nad dzieckiem, w czym partycypuje Kościół katolicki, który w całym swoim rozbudowanym instrumentarium wsparcia i pomocy udziela ich także dzieciom. W systemie opieki nad dzieckiem szczególna rola przypada oknom życia. Celem niniejszego opracowania jest ukazanie ich roli, ale w szczególności poprzez wpisanie jej w aktywność społeczną oraz aktywność Kościoła katolickiego, jako że to on jest przede wszystkim organizatorem takich miejsc oraz podmiotem je prowadzącym, co nie wyklucza podejmowania się przez inne podmioty aktywności w tym zakresie. Spojrzenie na okna życia przez pryzmat działalności Kościoła katolickiego jest głównym obszarem rozważań niniejszego tekstu, a poszerzone zostało o treści ukazujące wymiar tej aktywności, mianowicie dane statystyczne opieki nad dziećmi w oknach życia oraz pozytywne ich oceny, jak też zarzuty czy słowa krytyki wobec nich.