A Teacher’s Values Are Essential in Educating Children and Youth for Peace - Wiśniewska, Ewa (Forum Pedagogiczne, 2023)
Nauczyciel stanowi o jakości i efektywności procesu wychowania do pokoju w szkole. Istotą roli nauczyciela w wychowaniu do pokoju jest przede wszystkim dawanie dobrego przykładu swoją kulturą pokoju i pokazywanie własnym zachowaniem jak żyć moralnie. Na nauczycielach ciąży więc ogromna odpowiedzialność, gdyż wartości, jakimi kieruje się nauczyciel są fundamentalnymi dla młodego człowieka. Celem niniejszego wywodu jest namysł nad rolą nauczyciela w edukacji młodych pokoleń do pokoju oraz uzasadnienie imperatywnych w tym procesie wartości nauczyciela takich jak: tolerancja, dialog i przebaczenie