Fonogesty – metoda wspomagająca wzrokową percepcję wypowiedzi przez osoby z uszkodzeniami słuchu - Borowicz, Aleksandra (Forum Pedagogiczne, 2024)
W artykule poruszone zostały kwestie wspomagania percepcji wzrokowej osób z uszkodzeniami słuchu i wykorzystania w tym celu metody fonogestów. Omówione zostały korzyści ze stosowania tej metody komunikacyjnej. W kolejnej części zaprezentowano efekty projektu Cued Speech Europa z uwzględnieniem opisu poszczególnych części (publikacji, kursów, ćwiczeń utrwalających). Kolejna część artykułu poświęcona została zaprezentowaniu wyników badań przeprowadzonych wśród uczestników internetowych kursów metody fonogestów. W podsumowaniu Czytelnik dowiaduje się jak wygląda progres metody Cued Speech na świecie.