Werbalne działania nauczyciela wspierające uczenie się uczniów. Artykuł recenzyjny książki Urszuli Dernowskiej " w procesie dydaktycznym. Studium nauczycielskiego scaffoldingu" - Tłuściak-Deliowska, Aleksandra (Forum Pedagogiczne, 2023)
Przedmiotem opracowania są werbalne działania nauczyciela wspierające uczenie się uczniów w klasie szkolnej, a zatem stanowiące rusztowanie dla ich rozwoju, partycypacji i głębszego zrozumienia eksplorowanego tematu, a w efekcie ich niezależności w myśleniu. Spojrzenie na „rusztowanie” w warunkach klasy szkolnej zostanie osiągnięte za sprawą odwołania do książki Urszuli Dernowskiej „<<Rusztowanie>> w procesie dydaktycznym. Studium nauczycielskiego scaffoldingu” (2022). Książka ta zasługuje na uwagę, ponieważ prezentuje diagnostyczne ujęcie faktycznych zdarzeń komunikacyjnych zarejestrowanych na lekcji w warunkach naturalnych, w których to nauczyciel jest postrzegany jako współuczestnik dyskursu lekcyjnego. Ponadto, w polskiej literaturze naukowej dostrzegalny jest brak wyczerpującego i monograficznego opracowania eksponującego bezpośrednio zagadnienie scaffoldingu w klasie szkolnej. W artykule podjęto wpierw rozważania nad współczesną kulturą uczenia się i myślenia wspólnie z uczniami, a następnie dokonano analizy przywołanej publikacji naukowej.