On the need to form moral convictions - Śliwerski, Bogusław (Forum Pedagogiczne, 2024)
Autor poszukuje w teoriach wychowania odpowiedzi na pytanie, w jakim stopniu są aktualne i potrzebne badania kształtowania przekonań moralnych dzieci i młodzieży w toku edukacji szkolnej? Zdaniem badacza transformacja ustroju społeczno-politycznego w 1989 roku sprzyjała pominięciu tak kluczowego fenomenu dla jakości wychowania, jakim są przekonania moralna. Trudność sprawia odróżnianie przekonań moralnych od światopoglądu i opinii moralnych. Przyjętą przez autora metodą badań jest analiza treści rozpraw z nauk społecznych, których autorzy podejmowali problem wychowania moralnego. Uzasadnia zarazem potrzebę powrotu pedagogów do powyższych kwestii, by edukujący dzieci w świecie narastających kryzysów moralnych odnaleźli w sobie odwagę do ich wychowywania.