Towards a Neurodiversity Paradigm in the Education of Students with Dyslexia - Kowalik-Olubińska, Małgorzata (Forum Pedagogiczne, 2024)
Celem artykułu uczyniła autorka omówienie dysleksji - jednego z rodzajów specyficznych trudności w uczeniu się - przez pryzmat paradygmatu neuroróżnorodności. W paradygmacie tym ceni się różnice między ludźmi, które wiążą się z prezentowanymi przez nich unikatowymi wzorcami funkcjonowania mózgu. W świetle tego poglądu dysleksja rozpatrywana jest w kategoriach pozytywnie postrzeganej różnicy a nie zaburzenia. Zamierzeniem autorki jest też rozważenie edukacyjnych implikacji takiego podejścia do dysleksji. Za zasadniczą kwestię w tym względzie uznaje potrzebę całościowego postrzegania rozwoju i szkolnego funkcjonowania uczniów z dysleksją. Zdaniem autorki wiąże się to z koniecznością dostrzegania przez nauczycieli nie tyko trudności i problemów tych uczniów, ale także ich atutów, zdolności i talentów. Wymaga to od nauczycieli budowania kontekstu edukacyjnego przyjaznego uczniom z odmiennymi profilami rozwojowymi, kontekstu umożliwiającego wydobycie tkwiącego w nich potencjału.