Upbringing for Peace in the Context of Values Preferred by Candidates for Elementary Education Teachers - Głowala, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2024)
Poszukiwanie trwałych wartości o uniwersalnym charakterze, na których budowany będzie porządek tego świata stanowi ważne zadanie współczesnego człowieka. Wydaje się, że edukacja aksjologiczna nie przynosi oczekiwanych efektów i dużej części społeczeństwa brakuje refleksji na temat wartości własnych jako podstaw i kryteriów postępowania. Różnorodność w postrzeganiu i rozumieniu wartości stanowi istotny aspekt ponowoczesnych działań edukacyjnych w kontekście wychowania do pokoju. Niniejszy tekst, odwołując się do uzyskanych wyników badań przeprowadzonych wśród studentów pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej, ma na celu próbę włączenia się do dyskusji w obszarze edukacyjnych aspektów przygotowania nauczyciela do realizacji procesu wychowania dziecka do pokoju.