Pomoc doradcy zawodowego w wyborze technikum w opinii nauczycieli przedmiotów zawodowych - Pardej, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2025)
W artykule przedstawiono wyniki badań własnych, których celem było poznanie opinii nauczycieli przedmiotów zawodowych na temat tego, czy naukę w technikum podejmują uczniowie, którzy ich zdaniem poradzą sobie na rynku pracy jako absolwenci. W badaniach jakościowych wykorzystano technikę badawczą jaką jest indywidualny wywiad pogłębiony. Analizę materiału badawczego przeprowadzono z wykorzystaniem programu MAXQDA 2024. Próbę badawczą stanowili nauczyciele przedmiotów zawodowych uczący w technikum zawodów deficytowych N=13. Według respondentów doradztwo zawodowe jest potrzebne, a każdy doradca powinien znać specyfikę zawodu od strony praktycznej. Ich zdaniem na rynku pracy poradzą sobie uczniowie, których rodzice prowadzą rodzinny biznes związany z zawodem, którego uczeń się uczy, posiadający kompetencje społeczne, mający wysoką średnią ocen, posiadający dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, mający realne wyobrażenie na temat oczekiwań od pracodawcy i dokształcający się.