Rationality as a Principle of Education for Peace and Freedom - Michalski, Jarosław; Wolińska , Monika; Bałandynowicz, Andrzej (Forum Pedagogiczne, 2024)
Artykuł analizuje rolę racjonalności jako podstawowej zasady w edukacji, której celem jest promowanie pokoju i wolności. Opierając się na filozoficznych przemyśleniach Immanuela Kanta i Georga Wilhelma Friedricha Hegla, artykuł omawia, w jaki sposób racjonalność, rozumiana jako logiczne rozumowanie, refleksja etyczna oraz podejmowanie decyzji zgodnych z zasadami, może kształtować jednostki zdolne do tworzenia harmonijnego i wolnego społeczeństwa. Dyskusja podkreśla różnice w podejściu Kanta, który koncentruje się na autonomii jednostki i prawie moralnym, oraz Hegla, który kładzie nacisk na integrację jednostki w społeczności i życie etyczne. Artykuł omawia również współczesne praktyki edukacyjne odzwierciedlające te filozoficzne zasady, sugerując praktyczne zastosowania w rozwijaniu krytycznego myślenia, etycznego rozumowania oraz odpowiedzialności społecznej.