Rozwój myślenia logicznego przyszłych specjalistów w procesie samodoskonalenia zawodowego - Kuchai, Oleksandr (Forum Pedagogiczne, 2025)
W artykule zbadano rozwój logicznego myślenia przyszłych specjalistów w procesie samodoskonalenia zawodowego. Rozwój logicznego myślenia przyszłego specjalisty jest ważnym problemem pedagogicznym. Jednym z wiodących środków rozwoju logicznego myślenia przyszłego specjalisty jest współtworzenie nauczyciela i ucznia. Współczesne ukraińskie instytucje edukacyjne potrzebują specjalisty, który wykonuje swoje obowiązki profesjonalnie i gromadzi wieloaspektowe cechy osobowości twórczej. Nauczyciel, który jest powołany do profesjonalnego prowadzenia procesu edukacyjnego, wymaga nie tylko głębokiej i wszechstronnej znajomości teoretycznych przepisów pedagogicznych, ale także szerokiego przygotowania praktycznego, elastyczności logicznego myślenia, umiejętności kreatywnego rozwiązywania zadań działalności edukacyjnej, co ostatecznie decyduje o poziomie jego profesjonalizmu.