Przemiany cywilizacyjne wyzwaniem dla współczesnej edukacji - Hryniewicka, Anna (Forum Pedagogiczne, 2025)
Niniejszy artykuł dotyczy współczesnych wyzwań edukacyjnych charakterystycznych dla obecnej cywilizacji i przedstawia rys historyczny rozwoju szkolnictwa ze szczególnym uwzględnieniem roli i statusu nauczyciela w kontekście zmieniających się potrzeb i oczekiwań społecznych. W świetle wiedzy psychologicznej omawia główne przejawy i przyczyny niewydolności systemu szkolnego oraz ukazuje sposoby jego uzdrowienia.