Praca pedagogiczna rodziców i nauczycieli z zastosowaniem serii „uczę się mówić, wymawiać, opowiadać” - Mezglewska, Małgorzata (Forum Pedagogiczne, 2025)
Artykuł poświęcony jest pracy pedagogicznej nauczycieli oraz rodziców (pedagogów nieprofesjonalnych) nad rozwijaniem mowy dziecka z zastosowaniem popularnej serii książek autorstwa Marty Galewskiej-Kustry. Problem omówiono w kontekście podejmowania działań mające na celu rozwijanie mowy dzieci przez osoby nieposiadające wykształcenia logopedycznego. Ponadto postawiono pytanie, czy istnieją różnice w podejściu pedagogicznym nauczycieli i rodziców. W pierwszej części wyjaśniono termin ‘praca pedagogiczna’. W drugiej części zawarto opis metodologii badania własnego, przeprowadzonego na potrzeby tworzenia pracy magisterskiej pt. „Wspieranie rozwoju mowy dziecka z pomocą serii «Uczę się z Puciem» w dobie nowoczesnych technologii informacyjnych”. W kolejnej części zostały omówione wyniki badania oraz porównane działania pedagogiczne rodziców i nauczycieli. Na koniec podjęta została dyskusja i korespondencja tematu z literaturą przedmiotu.