Zagraniczne ekspresje autorskie dotyczące ochrony przyrody stosowane w praktyce edukacyjnej w II Rzeczypospolitej (1918-1939) - Wolter, Edyta (Forum Pedagogiczne, 2025)
Celem artykułu jest zaprezentowanie treści wybranych zagranicznych dzieł, źródeł drukowanych, które wykorzystywano w praktyce dydaktyczno-wychowawczej w szkołach powszechnych w Polsce, w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Ponieważ problem badań jest osadzony w paradygmacie interpretatywnym nauk humanistycznych / społecznych zastosowano metody badań jakościowych (jakościowa analiza tekstu, rozumienie hermeneutyczne). Artykuł implikuje strukturę problemową, składa się ze wstępu, trzech części oraz konkluzji i bibliografii.