Social Media Addiction as Correlate of Academic Procrastination Among Students of Faculty of Social Sciences in Enugu State University of Science and Technology - Chidi, Ugwuanyi Benedict; Formella, Zbigniew; Loveth, Ugochukwu Ekpereamaka (Forum Pedagogiczne, 2024)
Prokrastynację naukową można zdefiniować jako tendencję do odkładania i opóźniania zadań akademickich lub ignorowania odpowiedzialności akademickiej przez cały okres studiów. Oznakami prokrastynacji akademickiej są odroczenia lub opóźnienie rozpoczęcia zadania, zwłoka w ukończeniu lub oddaniu zadań, przekroczenie zaplanowanego terminu zadania i wykonywanie innych zajęć niż dokończenie zadań. Jednym z powodów może być to, że studenci są zawsze zajęci korzystaniem z mediów społecznościowych. W artykule zbadano uzależnienie od mediów społecznościowych jako korelat prokrastynacji akademickiej wśród studentów wydziału nauk społecznych Państwowego Uniwersytetu Nauki i Technologii w stanie Enugu w Nigerii (112 osób). Wykorzystano tu dwa zestawy narzędzi, obejmują one skalę prokrastynacji akademickiej McCloskeya, i formularz studencki dotyczący skali uzależnienia od mediów społecznościowych Sahina. Wyniki wykazały, że uzależnienie od mediów społecznościowych nie było istotnie powiązane z prokrastynacją w nauce wśród studentów wydziałów nauk społecznych (r = 0,09, p > 0,05).