Współpraca edukacyjna – projektowa. Techniki pracy, rezultaty działań i kierunki rozwoju - Kulpa-Puczyńska, Aleksandra (Forum Pedagogiczne, 2025)
Do coraz bardziej popularnych sposobów uczenia się, dopasowanych do momentów lub sytuacji życiowych, różnych aktywności, specyficznych potrzeb, można zaliczyć m.in. action learning włączające doświadczenia (edukacyjne, społeczne, zespołowe) oraz zaangażowanie osób i grup w proces uczenia się. Action/service learning to łączenie nauki z działaniem np. na rzecz społeczności lokalnych, również z projektami – rozwiązywaniem rzeczywistych problemów (Gierszewski, 2022). Co istotne dla prezentowanego tekstu, młode osoby uczące się chętnie podejmują aktywność społeczną oraz współpracują, próbując rozwiązać ważne dla nich problemy. Doceniają praktyczny wymiar edukacji oraz niestandardowe przestrzenie do twórczego działania. Nie należy jednak zapominać o wyzwaniach aktywności projektowych takich, jak m.in. odpowiednia organizacja pracy grupowej, złożoność realizowanych zadań oraz szczegółowe kryteria oceny projektów.