W poszukiwaniu pedagogiki sensu: recenzja książki Jarosława T. Michalskiego „Meaning of Life and Pedagogy. Impulses of Thought by Viktor E. Frankl” - Wolińska, Monika (Forum Pedagogiczne, 2025)
Książka Jarosława T. Michalskiego Meaning of Life and Pedagogy. Impulses of Thought by Viktor E. Frankl analizuje wkład logoterapii V.E. Frankla w pedagogikę sensu, podkreślając poszukiwanie sensu, odpowiedzialność i sumienie jako kluczowe kategorie edukacji. Monografia omawia egzystencjalne wyzwania człowieka, od próżni egzystencjalnej po samoprzekraczanie, oraz ich znaczenie dla współczesnej praktyki edukacyjnej w obliczu kryzysu wartości i transformacji cyfrowej. Praca proponuje humanistyczną pedagogikę, która wspiera integralny rozwój osoby poprzez autentyczną odpowiedź na pytania stawiane przez życie.