Wartościowanie w języku jako motyw przewodni konkursu kształtującego kompetencje komunikacyjne i postawy etyczne - Grażul-Luft, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2025)
Problematyka wartościowania w języku i świadomej komunikacji wzmacniającej relacje wydaje się być ważnym elementem edukacji i wychowania do pokoju. W niniejszym artykule zaprezentowano idee, cele i wyniki konkursu pt. „Słowa mają wielką moc”, organizowanego dla uczniów szkół podstawowych. Konkurs ten może być skutecznym narzędziem w pracy edukacyjnej i wychowawczej związanej z kształtowaniem nie tylko kompetencji językowych, ale również budowaniem relacji i kształtowaniem postaw etycznych.