Zabawa życiem dziecka – aplikacja teorii Froebla do praktyki przedszkolnej XXI wieku - Bilewicz-Kuźnia, Barbara (Forum Pedagogiczne, 2018)
Artykuł koncentruje się na jednym z trzech filarów koncepcji niemieckiego pedagoga Friedricha Froebla – zabawie – i przedstawia jej znaczenie w świetle jego poglądów oraz kontynuatorów jego myśli we współczesnej pedagogice i metodyce wychowania przedszkolnego. Wiek XXI przyniósł renesans poglądów pedagogicznych Froebla na temat zabawy. Do rzeczywistości przedszkolnej zaimplementowano badania oraz rozwiązania metodyczne pozwalające na nowo uznać, iż zabawa jest życiem dziecka i jednocześnie strategią dydaktyczną.