Individual and social consequences of old age stereotypes - Kilian, Marlena (Forum Pedagogiczne, 2018)
W dobie starzenia się społeczeństw konsekwencje stereotypów na temat starszego wieku wydają się niedoceniane. Celem artykułu jest zaprezentowanie wpływu wiekowych stereotypów na starzejące się jednostki i całe społeczeństwo, w oparciu o dostępne dane empiryczne. W części wprowadzającej zdefiniowano pojęcie stereotypu, następnie omówiono indywidualne i społeczne konsekwencje stereotypów na temat starszego wieku. Analiza przytoczonych danych empirycznych na temat skutków stereotypizacji wieku senioralnego rodzi przekonanie, że pozytywne zmiany w zakresie stereotypowych sądów na temat starszego wieku mogą prowadzić do poprawy funkcjonowania fizycznego, psychicznego i społecznego osób w starszym wieku, z drugiej strony, bazując na realnym rozpoznaniu ich możliwości, lepszego wykorzystania przez społeczeństwo ich potencjału.