KRYZYSY W STAROŚCI W UJĘCIU PEDAGOGICZNYM - Zboina, Bożena; Kałdon, Barbara Maria; Król, Halina; Bakalarz-Kowalska, Barbara (Forum Pedagogiczne, 2016)
Artykuł dotyczy sytuacji trudnych (kryzysów), które występują wśród ludzi starszych. Zależą one od warunków wewnętrznych, osobowościowych, indywidualnych dla każdego człowieka oraz zewnętrznych, związanych ze stylem życia, oddziaływań społecznych. Jako sytuacje trudne przedstawiono stan samotności i osamotnienia, lęk przed śmiercią, okres przejścia na emeryturę i wiążącą się z tym utratę dotychczasowej roli społecznej, przymusową bezczynność, utratę kondycji fizycznej, chorobę, socjoekonomiczne warunki życia.