Edukacja w islamie oraz obecny kształt wychowania religijnego i moralnego w Turcji - Ünder, Hasan (Forum Pedagogiczne, 2016)
Poniższy tekst został wygłoszony w dniu 19 listopada 2015 roku jako wykład otwarty na Wydziale Nauk Pedagogicznych Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Charakteryzując problematykę edukacji w islamie, a w szczególności wychowania moralnego, autor podzielił swoje wystąpienie na następujących siedem części: (1) podstawowe źródła Islamu, (2) główne cechy edukacji w islamie, (3) rozejście się drogi kultury i edukacji w następstwie procesu okcydentalizacji Imperium Ottomańskiego, (4) radykalna sekularyzacja w okresie Wczesnej Republiki, (5) przywrócenie edukacji religijnej pod rządami demokracji wielopartyjnej; (6) ostatnie trzynaście lat pod rządami AKP, partii mającej korzenie w tradycji islamskiej, oraz (7) podsumowanie i kilka uwag.