Zofii Kossak spojrzenie na język własny (na podstawie listów do rodziny) - Nowak, Małgorzata (Idiolekty, 2026)
Analiza korespondencji Zofii Kossak kierowanej do najbliżej rodziny (759 polskojęzycznych listów z lat 1939-1968 oraz wybrane teksty francuskojęzyczne) zorientowana została na sygnały refleksji pisarki nad własną mową, na szerszym tle uwag o języku jej czasów, które ujmować można w kategoriach świadomości lingwistycznej (ponadintuicyjna indywidualna świadomość językowa obejmująca aspekty kognitywny, pragmatyczny i afektywny). W korpusie zdominowanym tematyczną prywatnością sygnały te nie były liczne, jakościowo zaś dotyczyły używanego kodu i reguł komunikacyjnych. Sygnały świadomościowe wyrażały się przede wszystkim przez wypowiedzi o charakterze metajęzykowym, parentezy i opatrywanie określonych jednostek znakiem cudzysłowu.