Obraz polszczyzny kresowej utrwalony w powieściach cyklu litewskiego Józefa Weyssenhoffa - Płusa, Magdalena (Idiolekty, 2026)
Celem artykułu jest omówienie i ocena przekazu na temat polszczyzny północnokresowej, zawartego w trzech powieściach Józefa Weyssenhoffa: Unii, Sobolu i pannie oraz Puszczy. Autorka wskazuje na znaczenie pewnych faktów biograficznych autora, jego prywatnych doświadczeń w określeniu wiarygodności materiału literackiego. Podkreśla rozmaitość uwzględnionych w powieściach informacji ujawniających wiedzę pisarza o realiach kresowych. Szczególną jednak uwagę zwraca na utrwaloną w tekstach regionalną odmianę polszczyzny zaświadczoną z Kowieńszczyzny i Polesia z przełomu XIX i XX w. Autorka charakteryzuje bogato stosowaną stylizację językową, dzięki której przekazywał pisarz wiele cennych informacji na temat kondycji polszczyzny na ziemiach kresowych i utrwalił wiele cech formalnych polszczyzny północnokresowej.