Archiwum „Słownika języka Adama Mickiewicza" - Mędrzecka-Stefańska, Anna; Siwicka, Dorota; Mirkowska, Ewa (Idiolekty, 2026)
Archiwum Ustawienia„Słownika języka Adama Mickiewicza" to unikatowy zbiór dokumentów powstały w trakcie prac nad monumentalnym leksykonem twórczości poety, realizowanych w latach pięćdziesiątych–osiemdziesiątych XX w. w Instytucie Badań Literackich PAN. Materiały obejmują protokoły posiedzeń, korespondencję, fiszki, wersje robocze haseł oraz prywatne listy czytelników. Archiwum dokumentuje nie tylko merytoryczne dyskusje dotyczące kształtu słownika – jak kwestia regionalizmów czy decyzja o połączeniu prozy i poezji w jednym dziele – lecz także codzienne trudności organizacyjne i materialne w realiach PRL. Uczestniczyli w nim najwybitniejsi badacze epoki, m.in. Konrad Górski, Stefan Hrabec, Maria Renata Mayenowa czy Stanisław Pigoń, ale także młodsi uczeni, dopiero rozpoczynający karierę. Dziś, dzięki projektowi „Archiwa humanistyki” realizowanemu w ramach Krajowego Planu Odbudowy i konsorcjum DARIAH-PL, wybrane materiały są digitalizowane i publikowane w standardzie TEI na platformie TEI Panorama. Edycja pilotażowa ma na celu pokazanie różnorodności i wartości archiwum, a także umożliwienie szerszemu gronu odbiorców dostępu do dokumentacji tego wyjątkowego przedsięwzięcia badawczego, które stanowi nie tylko źródło wiedzy o języku Mickiewicza, lecz także świadectwo wysiłku całego środowiska naukowego.