Działalność na rzecz małżeństwa jako działalność pożytku publicznego - Poniatowski, Michał (Ius Matrimoniale, 2023)
Przedmiotowy artykuł odnosi się do zagadnienia działalności na rzecz mał- żeństwa jako działalności pożytku publicznego. W pierwszej kolejności przedstawiono aspekt podmiotowy powyższego zagadnienia. W części pierwszej wskazano na katalog podmiotów, które mogą prowadzić tego typu działalność. W następnej kolejności odnie- siono się do aspektu przedmiotowego. Analizie została poddana możliwość zakwalifi- kowania działalności na rzecz małżeństwa w ramach działalności pożytku publicznego. Analiza dotyczy zarówno małżeństwa świeckiego jak i kanonicznego. Ostatni aspekt merytoryczny dotyczy aspektu formalnego. W tej części artykułu przedstawiono wymogi kwalifikacji takiej działalności jako działalności pożytku publicznego. W ostatniej części artykułu zawarto wnioski końcowe.