Wyrok Sądu Kościelnego Diecezji Włocławskiej (c. Borucki) z 2.09.2021 z tytułu niezdolności z przyczyn natury psychicznej powódki i/lub pozwanego do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich (1095 n. 3 KPK/83) - Borucki, Janusz (Ius Matrimoniale, 2023)
Strony zawarły związek małżeński w dniu 20 lipca 2003 roku. W dniu 30 paź- dziernika 2020 roku powódka złożyła skargę o stwierdzenie nieważności małżeństwa do Sądu Kościelnego Diecezji Włocławskiej. Dekretem z 16 grudnia 2020 r. sprawa została umorzona z powodu psychologicznej niezdolności stron do podjęcia istotnych obowiąz- ków małżeńskich (kan. 1095 n. 3 KPK/83). Strony stawiły się na przesłuchanie, następnie przesłuchano ośmiu świadków. Po rozpoznaniu sprawy, wyrokiem z 2 września 2021 r. uznano, że nieważności zaskarżonego nie udowodniono.