Instrukcja „Studia prawa kanonicznego w świetle reformy procesu małżeńskiego”. Pomoc czy bariera w procesie? - Gałkowski, Tomasz (Ius Matrimoniale, 2024)
Celem reformy procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa było skrócenie czasu oczekiwania na ostateczny wyrok. Miała temu służyć rezygnacja z II instancji, wprowadzenie processus brevior coram episcopo czy nawet możliwość przeprowadzenia procesu wobec tylko jednego sędziego. Poza elementami strukturalnymi papież wskazał na konieczność bliższej asystencji przez osoby bezpośrednio i pośredni zatrudnione w szeroko pojmowaną działalność sądową. Z tym wiążą się ich kwalifikacje i znajomość prawa kanonicznego. W artykule zostały przedstawione zalety i niedociągnięcia procesu kształcenia pracowników sądownictwa przedstawione w Instrukcji „Studia prawa kanonicznego w świetle reformy procesu małżeńskiego”.