Bonum familiae w kontekście przemówienia papieża Franciszka na rozpoczęcie roku sądowego Trybunału Roty Rzymskiej z dnia 29 stycznia 2021 roku - Dappa, Rafał (Ius Matrimoniale, 2023)
Pojęcie bonum familiae, choć samo w sobie nie jest kategorią prawną, poja- wia się coraz częściej w kontekście procesów o stwierdzenie nieważności małżeństwa. Stało się również przedmiotem przemówienia Ojca Świętego Franciszka do pracowni- ków Trybunału Roty Rzymskiej na inaugurację roku sądowego (29 stycznia 2021 roku). Papież w swoim przemówieniu zwraca uwagę na dwie kwestie: z jednej strony bonum familiae nie jest i nie może być rozpatrywane jako przyczyna nieważności małżeństwa, z drugiej jednak strony może i powinno być uwzględniane przez sędziów kościelnych w rozstrzygnięciach procesów o nieważność małżeństwa. Niniejszy artykuł, po zdefiniowaniu pojęcia bonum familiae, podejmuje próbę interpretacji papieskiego przemówienia w kontekście kan. 1691 § 1 KPK/83. Praktyczną aplikację stanowi zachęta do przypominania stronom procesów o nieważność małżeństwa o ich moralnych i cywilnych zobowiązaniach względem siebie i potomstwa.