Zdrada a nieważność małżeństwa - Wieczorek, Michał (Ius Matrimoniale, 2023)
Artykuł podejmuje analizę kilku sentencji wydanych przez Trybunał Roty Rzymskiej, w których na pierwszy plan wysuwa się zdrada jednego z małżonków. Zdrada nie jest przyczyną nieważności małżeństwa, ale może być brana pod uwagę jako istotna okoliczność oceny materiału dowodowego. Przedmiotem analizy były wyroki z tytułu wykluczenia wierności małżeńskiej, niezdolności do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich z przyczyn natury psychicznej, a także z tytułu wykluczenia nierozerwal- ności małżeństwa. Zaprezentowany materiał badawczy pozwala na lepsze zrozumienie zdrady i właściwego sposobu procedowania spraw, gdzie linia dowodzenia koncentruje się na niewierności.