Prawo strony powodowej do apelacji od wyroku pozytywnego w świetle dekretu coram Erlebach z 8 lutego 2018 r. - Nowicka, Urszula (Ius Matrimoniale, 2023)
Apelacja jest instytucją dobrze znaną i często stosowaną w procesach kościel- nych przez stronę, która czuje się pokrzywdzona otrzymanym wyrokiem. Z tego powodu strona lub strony najczęściej sprzeciwiają się wyrokowi negatywnemu. Ale w dekreciecoram Erlebach z 8 lutego 2018 r. poruszona jest inna kwestia: prawo apelacji strony powodowej od wyroku afirmatywnego, ale stwierdzającego nieważność małżeństwa z tytułu wprowadzonego przez stronę pozwaną.