Concept of noogenic immaturity according to the rotal jurisprudence - Koterba, Margaret (Ius Matrimoniale, 2024)
W niniejszym artykule zgłębiono koncepcję „niedojrzałości noogennej” wpro- wadzoną przez ks. dra Grzegorza Erlebacha, sędziego Trybunału Roty Rzymskiej. Pojęcie „niedojrzałości noogennej” wywodzące się z prac Viktora Frankla, rozszerza rozumienie tej niedojrzałości psychoafektywnej w kontekście zgody małżeńskiej. Ks. Erlebach zary- sowuje kryteria tej psychoafektywnej niedojrzałości, podkreślając jej podwójną ocenę, obejmującą zarówno wymiar noogenny, jak i psychiczny. W artykule zbadano wyzwania związane z oceną sądową, zachęcając do stosowania zróżnicowanego podejścia, uwzględ- niającego rozbieżne systemy wartości wśród ekspertów trybunału. Tekst skłania również do dalszych badań nad źródłami dotyczącymi niedojrzałości noogennej. Dodatkowo sugeruje przewartościowanie systemów prawnych i etycznych w epoce cyfrowej oraz rodzi pytania o potencjalne rozszerzenie tego zagadnienia na inne podstawy nieważ- ności małżeństwa. Artykuł ma także na celu zachęcić do głębszego zbadania zawiłych wzajemnych zależności między systemem wartości osoby i wymiarami psychologicznymi w ocenie zgody małżeńskiej.