Biegły w sprawach o nieważność małżeństwa spowodowanych zaburzeniami nastroju – jeszcze dwa objaśnienia - Nowakowski, Bartosz (Ius Matrimoniale, 2024)
Niniejszy artykuł porusza dwa aspekty funkcji biegłego w sprawach o nieważność małżeństwa spowodowanych zaburzeniami nastroju. W pierwszej części autor zajmuje się problematyką technicznych aspektów ekspertyzy biegłego w diagnozowaniu zaburzeń nastroju z podziałem na osobiste badanie stron procesu oraz ocenę akt. Druga część artykułu ukazuje najczęstsze problemy w konstrukcji materialnej i formalnej wniosków biegłego i podaje rozwiązania tych trudności. Artykuł stanowi kontynuację wcześniej opublikowanych na łamach Ius Matrimoniale artykułów: Zaburzenia nastroju jako przyczyna niezdolności osoby do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich oraz Biegły w sprawach o nieważność małżeństwa spowodowanych zaburzeniami nastroju – trzy objaśnienia.