Zagadnienie apelacji częściowej w procesie o stwierdzenie nieważności małżeństwa - Wieczorek, Michał (Ius Matrimoniale, 2024)
Artykuł podejmuje problematykę apelacji częściowej w procesie o stwierdzenie nieważności małżeństwa. Analiza różnych dekretów wydanych przez sędziów Trybunału Roty Rzymskiej pozwala zrozumieć, jak sprawy takie traktowane są w tym apostolskim organie sprawiedliwości. Przedstawione dekrety dają szerokie spektrum dotyczące podejścia różnych turnusów do spraw, w których strona lub strony złożyły apelację częściową. Bardzo często apelacje takie są traktowane pod względem ich ewentualnej działalności na zwłokę (mere dilatria). Generalnie w takich przypadkach trzeba pamiętać o możliwości wykonalności wyroku z innych tytułów nieważności małżeństwa, co związane jest z pewną ekonomią procesową.