Pandemia COVID-19 a zdrowie psychiczne: nowy kontekst w procesach o stwierdzenie nieważności małżeństwa - Szymańska, Kinga (Ius Matrimoniale, 2024)
W zaprezentowanym opracowaniu Autorka podjęła namysł nad problematyką nowatorską jaką jest wpływ pandemii COVID-19 na zdrowie psychiczne jednostki. Tak określony cel badawczy nie był celem samym w sobie, ale pozostawał we współzależności z innym pryncypialnym, mianowicie, czy choroba COVID-19 może rzutować na nieważność małżeństwa kanonicznego. Autorka na to pytanie odpowiedziała pozytywnie, wskazując, iż COVID-19 może destruktywnie wpłynąć na niezdolność konsensualną do zawarcia małżeństwa. W jej opinii sprawy w zależności od zaistniałych uwarunkowań powinny być prowadzone z jednego z tytułów ujętych w kan. 1095, n. 1-3 KPK.