Piecza nad małoletnim dzieckiem oraz obowiązki alimentacyjne wobec niego w wyroku c. Caberletti z dnia 4 kwietnia 2017 roku - Kamiński, Rafał (Ius Matrimoniale, 2024)
W artykule dokonano analizy jednego aspektu orzeczenia Roty Rzymskiej, a mianowicie powierzenia pieczy nad małoletnim dzieckiem i obowiązku alimentacyjnego wobec niego. Nie jest to sytuacja częsta gdy sąd kościelny wypowiada się na temat związany z zabezpieczeniem praw związanych z utrzymaniem potomstwa. Przedmiotowe małżeństwo, którego dotyczy wyrok zostało zawarte w Libanie, gdzie małżeństwa są możliwe tylko w formie wyznaniowej, stąd też w sprawach stanu osób i rodziny (Statut Personnel) obowiązuje prawo związku wyznaniowego, do którego należą strony. Z tego powodu to sąd kościelny (w pierwszej instancji) zawarł w swoim wyroku postanowienia dotyczące pieczy nad małoletnim i zasądził alimenty na jego rzecz od ojca. W analizowanym wyroku rotalnym szczególnie interesujące było nie tyle samo rozstrzygnięcie, ile uzasadnienie prawne, na podstawie którego sąd do niego doszedł.