Symulacja całkowita i wykluczenie dóbr małżeństwa w świetle wyroku Roty Rzymskiej coram Bottone z 8 marca 2012 roku - Młynarczyk, Adam (Ius Matrimoniale, 2024)
Niniejszy artykuł stanowi glosę do wyroku Roty Rzymskiej coram Bottone z 8 marca 2012 roku. Sprawa dotyczyła symulacji całkowitej oraz wykluczenia dobra potomstwa, wiary i sakramentu po obu stronach i rozpatrywana była w trzeciej instancji. Interesującym elementem tego orzeczenia jest fakt, że w każdym z trzech stopni wyrok był pozytywny, choć w odniesieniu do innych tytułów nieważności (w pierwszej instancji orzeczono nieważność małżeństwa z tytułu symulacji całkowitej po stronie powódki, w drugiej instancji orzeczenie nieważności oparto na wykluczeniu dobra wiary po stronie powódki, natomiast w Rocie Rzymskiej przyjęto, że w sprawie została udowodniona nieważność małżeństwa z powodu wykluczenia przez powódkę dóbr wiary i sakramentu). Analiza omawianego wyroku jest przykładem rzetelnej oceny przez turnus rotalny materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie.