Odmowa zgody na rozwód ze względów religijnych. Analiza orzecznictwa - Nowicka, Urszula (Ius Matrimoniale, 2025)
Zgodnie z dyspozycją art. 56 § 3 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego rozwód nie jest dopuszczalny, jeśli żąda go małżonek wyłącznie winny rozkładu pożycia, chyba że drugi małżonek wyrazi zgodę na rozwód albo że odmowa jego zgody na rozwód jest w danych okolicznościach sprzeczna z zasadami współżycia społecznego. Analiza orzecznictwa pokazuje, że jedną z przyczyn odmowy stanowią względy religijne. W tym kontekście pojawia się zatem pytanie, czy powoływanie się na nie może być uwzględnione na forum cywilnym, a – w przypadku odpowiedzi pozytywnej – czy odmowa zgody na rozwód ze względów religijnych może być w danych okolicznościach uznana za sprzeczną z zasadami współżycia społecznego.