Problem wykluczenia bonum coniugum (kan. 1101 § 2 KPK/83) w świetle wyroku Roty Rzymskiej c. Salvatori z 18 listopada 2013 roku - Góralski, Wojciech (Ius Matrimoniale, 2025)
Autor omawia i komentuje wyrok Roty Rzymskiej z 18 listopada 2013 roku (non constare) w sprawie nullitatis matrimonii z tytułu wykluczenia bonum coniugum po stronie kobiety i wykluczenia nierozerwalności małżeństwa przez powoda. Trybunał pierwszej instancji (Regionalny Flaminium) wydał wyrok pozytywny jedynie z tytułu wykluczenia bonum coniugum po stronie pozwanej kobiety. Po apelacji pozwanej do Roty Rzymskiej, Trybunał ten wydał wyrok negatywny z obu tytułów. Na szczególną uwagę zasługuje uzasadnienie tego orzeczenia w odniesieniu do bonum coniugum.