Wsparcie rodziny przez kościelne jednostki organizacyjne w ramach pomocy społecznej organizowanej przez organy administracji publicznej - Poniatowski, Michał (Ius Matrimoniale, 2025)
W artykule zostało przeanalizowane zagadnienie wsparcia rodziny przez kościelne jednostki organizacyjne w ramach pomocy społecznej organizowanej przez organy administracji publicznej. W pierwszej kolejności przedstawiony został pluralizm podmiotów wspierających instytucję rodziny, zarówno podmiotów publicznych jak i niepublicznych w rozumieniu prawa świeckiego. Następnie ukazano rodzinę jako cel pomocy społecznej organizowanej przez organy administracji publicznej, w szczególności w kontekście norm rangi konstytucyjnej. Artykuł zawiera również wywód w zakresie współdziałania kościelnych jednostek organizacyjnych z organami administracji publicznej wraz z ukazaniem jego podstaw i zakresu. Wnioski o charakterze ogólnym zostały zawarte w zakończeniu.