Wpływ homoseksualizmu na niezdolność do zawarcia małżeństwa w wyroku Roty Rzymskiej c. Arokiaraj z 6 lipca 2011 roku - Dzierżon, Ginter (Ius Matrimoniale, 2018)
W zaprezentowanym opracowaniu dokonano szczegółowej analizy wyroku Roty Rzymskiej c. Arokiaraj z 6 lipca 2011 roku wydanego w sprawie Senogallien. z tytułu niezdolności do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich wynikających z homoseksualizmu powoda. Według Autora, na pozytywne rozstrzygnięcie turnusu rotalnego wprawdzie zasadniczo wpłynęły zgodne opinie biegłych. Diagnozy sporządzone przez ekspertów były koherentne wizerunkiem osoby były koherentne wizerunkiem osoby nakreślonym w oświadczeniach stron oraz zeznaniach świadków z którymi powód obcował. W ocenie stanu faktycznego turnus rotalny pod przewodnictwem Ksawiera Leona Arokiaraja wziął pod uwagę wszystkie środki dowodowe. Na podstawie analizy treści wyroku jego redaktor wykazał, iż powołani w Rocie Rzymskiej biegli rozpoznali u powoda nie tylko homoseksualizm pierwotny, ale również osobowość zależną, której źródeł upatrywali w toksycznych uwarunkowaniach rodzinnych. Na orzeczoną zatem niezdolność do zawarcia małżeństwa wpłynął nie tylko homoseksualizm pierwotny jako jednostka autonomiczna, ale połączenie wskazanych zaburzeń. Mając na uwadze te fakty Autor opracowania wysunął następujące zalecenie dla sądownictwa niższych stopni jurysdykcyjnych: biegli biorący udział w procesach, o ile to możliwe, na występujące zaburzenia osobowości powinni spojrzeć nie tylko jednoaspektowo, ale wieloaspektowo. Taki punkt widzenia bowiem umożliwi im nakreślenie integralnego wizerunku osoby.