Wyrok ostateczny Sądu Metropolitalnego w Częstochowie (jako Trybunału III Instancji) z dnia 31.07.2001 r. z tytułu niezdolności psychicznej (osobowościowej) do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich (kan. 1095, n. 3 KPK) - Gręźlikowski, Janusz (Ius Matrimoniale, 2002)
L’autore presenta e commenta la suddetta sentenza („non constare”) emanata in terza istanza (la prima il Tribunale Ecclesiastico di Włocławek „non constare”, invece la seconda: il Tribunale Metropolitano di Gniezno („constare”).