Ewolucyjny charakter reform papieża Franciszka w prawie małżeńskim - Dzierżon, Ginter (Ius Matrimoniale, 2019)
W zaprezentowanym opracowaniu Autor dokonał namysłu nad charakterem reformy prawa małżeńskiego, dokonanej przez papieża Franciszka. Nawiązując do natury władzy kluczy papieża wykazał, iż wprowadzone pewne zmiany w trzech dokumentach posynodalnych motu proprio „Mitis Iudex Dominus Iesus”, „Mitis et misericors Iesus” oraz posynodalnej Adhortacji Apostolskiej „Amoris Laetitia” nie miały charakteru rewolucyjnego, lecz ewolucyjny. Według Autora wprowadzone niektóre instytucje oraz rozwiązania znajdują umocowanie w instytucjach i rozwiązaniach wypracowanych w kanonistyce wieków poprzednich. Nie naruszają one prawa substancjalnego. Przyjęcie takiej tezy wynika z faktu, iż w dokumentach posynodalnych występują liczne odwołania do istotnego przymiotu małżeństwa, jakim jest nierozerwalność (kan. 1056 KPK). Zdaniem Autora wiele kontrowersji w tej sprawie wynika z niewłaściwego postrzegania władzy papieskiej. Uważa, iż właściwa ocena dokonanej reformy wymaga posiadania wiedzy nie tylko z zakresu funkcjonowania systemu prawa małżeńskiego, ale również wiedzy historyczno-prawnej.