Deontologia adwokata kościelnego w procesie o stwierdzenie nieważności małżeństwa - Kamiński, Rafał (Ius Matrimoniale, 2020)
Artykuł prezentuje obowiązki i prawa adwokata kościelnego, który występuje w procesie o stwierdzenie nieważności małżeństwa, prowadzonym przez sąd kościelny. Omówione zostały nie tylko powinności i uprawnienia obrońcy, jakie przewiduje prawo kanoniczne, ale także sposób ich realizacji z uwzględnieniem norm etycznych, które są istotnym źródłem powinnego zachowania, a w przypadku adwokata kościelnego stanowią jego kodeks etyczny. Osobne miejsce poświęcono kwestiom finansowym związanym z pracą adwokata oraz zasadom jakie powinny obowiązywać we wzajemnych relacjach uczestników procesu, w tym szczególnie we współpracy adwokata z sądem kościelnym.