Problem konwalidacji zwykłej w wyroku c. Caberletti z 18 stycznia 2008 roku - Dzierżon, Ginter (Ius Matrimoniale, 2020)
Zaprezentowane opracowanie jest komentarzem do wyroku Roty Rzymskiej c. Caberletti z 18 stycznia 2008 roku dotyczącym ważności konwalidacji w sprawie Brisbanen. Autor artykułu poddał szczegółowej analizie poszczególne segmenty rotalnego orzeczenia: przebieg sprawy oraz motywy prawne i faktyczne, ubogacając swe rozważania w przypisach stosowanymi publikacjami. Wykazał, iż w części doktrynalnej ponens bazował na teorii aktu prawnego oraz na publikacjach o charakterze teoretycznoprawnym, autorstwa Urbano Naverretego. Wskazał, iź turnus rotalny udowodnił ważność konwalidacji, gdyż dowiódł, iż pozwana miała wolę zawarcia prawdziwego małżeństwa.