Wykluczenie dobra potomstwa oraz bojaźń szacunkowa w wyroku c. Ferreira Pena z dnia 18 kwietnia 2012 roku - Kamiński, Rafał (Ius Matrimoniale, 2021)
W zaprezentowanym opracowaniu Autor skomentował wyrok Roty Rzymskiej c. Ferreira Pena z 18 kwietnia 2012 roku. Na stopniu rotalnym sprawa była rozpatrywana z tytułu symulacji częściowej (exclusio boni prolis) oraz z tytułu ciężkiej bojaźni (metus reverentialis). W części prawnej rotalnego orzeczenia wykazano m. in. związek między okolicznościami życia przedmałżeńskiego oraz przyczyną symulacji konsensu małżeńskiego, do zaistnienia którego potrzebny jest pozytywny akt woli. Wskazano także na absorbcję tytułów symulacji i bojaźni, stąd też odstąpiono od orzekania z tego drugiego tytułu. W części faktycznej natomiast ponens wskazał, że nieważność małżeństwa udowodniono przy zastosowaniu zarówno dowodzenia bezpośredniego, jak i pośredniego. W prowadzonej sprawie wykazano, iż tym co skłoniło pozwaną do symulacji, był brak miłości do pozwanego oraz poddanie się okolicznościom życia rodzinnego i presji społecznej. Udowodniono też, iż wykluczenie potomstwa przez pozwaną, było ściśle związane ze stałą praktyką przyjmowania środków antykoncepcyjnych.