Komentarz do sprawy S-J o stwierdzenie nieważności małżeństwa z tytułu przeszkody węzła małżeńskiego - Białobrzeski, Tomasz (Ius Matrimoniale, 2021)
Publikacja stanowi komentarz do sprawy o stwierdzenie nieważności małżeństwa prowadzonej w Sądzie Biskupim Płockim w 1978 roku. Dotyczy ona małżeństwa S-J zawartego 7 sierpnia 1976 roku w parafii R. na terenie diecezji płockiej. Mężczyzna celowo wprowadził w błąd swoją narzeczoną oraz duszpasterzy. Zataił fakt uprzednio zawartego związku z inną kobietą w 1971 roku. Usprawiedliwiając się różnymi obiektywnymi trudnościami nie dostarczył swojej metryki chrztu. W ten sposób doprowadził do nieważnego zawarcia związku małżeńskiego w 1976 roku z powodu przeszkody węzła małżeńskiego. Analiza tego kazusu jest interesująca z powodu bardzo rzadko spotykanej w praktyce sądowej przeszkody węzła małżeńskiego. Dodatkowym walorem prezentacji jest odniesienie do historii prawa kanonicznego, tzn. do norm obowiązujących przed promulgacją Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 roku. Referowany kazus jest też okazją do podkreślenia, jak ważną rolę w przygotowaniu do zawarcia małżeństwa odgrywa kanoniczne dochodzenie przedślubne.