Sprawy incydentalne w procesie o stwierdzenie nieważnościmałżeństwa - Kiwior, Wiesław (Ius Matrimoniale, 2022)
Przeprowadzone badanie dotyczące zagadnienia spraw incydentalnych w pro- cesie o stwierdzenie nieważności małżeństwa, uregulowane w Kodeksie Prawa Kanonicz- nego z 1983 roku oraz w instrukcji procesowej Dignitas connubii z 2005 roku, pokazuje, że jest to problematyka złożona i trudna. Odnosi się to do pojęcia sprawy incydentalnej (określenie ustawodawcy i doktryny); sposobu rozpatrywania i rozstrzygania kwestii incydentalnych, jakie pojawiają się w trakcie sprawy głównej; roli spraw incydentalnych w poszukiwaniu prawdy i w ochronie sprawiedliwości w konkretnej sprawie dotyczącej nieważności małżeństwa; sposobu podchodzenia do spraw incydentalnych ze strony sędziego i stron procesowych. Przepisy regulujące zagadnienie spraw incydentalnych w procesie o stwierdzenie nieważności małżeństwa zmierzają do tego, aby zapewnić szybkie rozpatrzenie i rozstrzygnięcie sprawy głównej, ograniczyć niewłaściwe opóźnie- nia procesu przez strony procesowe, zagwarantować stronom prawo do obrony. Słuszne wyważenie tych dwóch kierunków nie jest jednak łatwe.