The Status of Messianic Jews on mixed marriage in the canonicallegalorderanditscanonicalimplications - Wilk, Jacek (Ius Matrimoniale, 2022)
W zaprezentowanym opracowaniu przedmiotem uwagi Autora stała się kwestia statusu Żydów Mesjanistycznych w przedmiocie małżeństw mieszanych w kanonicznym porządku prawnym. Badając doktrynę wspólnoty Żydów Mesjanistycznych Autor wyka- zał, iż charakteryzuje się ona synkretyzmem, zawierając zarówno elementy judaistyczne, jak i chrześcijańskie, wśród których istotną staje się wiara w Jezusa Chrystusa jako Mesja- sza. Patrząc na tą doktrynę przez pryzmat regulacji dotyczących małżeństw mieszanych w prawie kanonicznym (kan. 1086, 1125 KPK/83) dowiódł, iż o statusie drugiej strony nie decyduje wiara w Chrystusa, ale przyjęty chrzest; tego sakramentu nie przyjmuje się na- tomiast u Żydów Mesjanistycznych. Stąd też traktować ich należy jako nieochrzczonych. W efekcie podpadają oni pod przeszkodę różności religii (kan. 1086 KPK/83). Oprócz tego Autor wskazał, iż pokaźna część członków tej wspólnoty jest nie-Żydami, o proweniencji chrześcijańskiej, dlatego też należy ich traktować jako ochrzczonych; podpadają więc oni pod przeszkodę odmiennego wyznania (kan. 1125 KPK/83).